24.01-26.01 – Tidenes råeste fisketur?

24.01

Værvarslet viste strålende sol, lite vind og latterlig varme. Alt lå til rette for nok en herlig dag i New Zealand!
Musesesongen er visstnok på hell ifølge noen jeg snakket med, det må jo bety at de store beistene må begynne å spise alt annet de kommer over for å opprettholde vekten sin. Skulle det være mulig å lure en trophy på tørt?
Planen var å gå innover en elvedal, fiske meg innover til en hytte, for så å fiske så langt oppstrøms jeg kommer dagen etter.
DOC hytter er geniale, du kjøper bare noen billetter på et turistkontor, så kan du benytte deg av hundrevis av forskjellige hytter spredt over landet. Tror det er 5 dollar for en ticket, og det er jo en rimelig billig overnatting. I tillegg er mange av hyttene fint plassert i forhold til fisket.

Det så ikke ut til å være noen fiskere ved parkeringen, enda det var helg og jeg var sent ute. Det har ikke regnet noe særlig på lenge, og det var veldig lite vann i elva. Planen var å gå en liten times tid, før jeg skulle begynne å fiske meg oppover.

Etter litt vandring finner jeg en stor fisk som står på enden av en kulp, og den vaker! Prøver et kast med en helt standard parachute, men fisken enser den ikke. Bytter til en sikade, og på første kastet kommer den opp og tar, og den er svær! Gleder bli kortvarig for den sitter bare i 2 sekunder…
Sikadeboksen min har jeg jo mistet som jeg tror jeg har nevnt her tidligere, så når jeg for litt siden var innom Greymouth kjøpte jeg et par stykker. Og de er helt grusomme på kroking! Altfor grunne under krokskaftet, mistet flere på den i går også, irriterende!

Bytter til en vårflue på neste fisk som jeg finner, også denne er av det store slaget. Spesielt når man har fisket 1.5kgs fisk et par dager ser man hvor store disse fiskene er. Fisken går en runde i en liten bakevje før den stiller seg opp i strømmen igjen. Første kastet, og fisken ruller over flua, føles ut som en evighet før fisken er nede i vannet igjen. Herlig å kjenne at denne sitter denne gangen.

P1140438

Julegrisen på 4.2

 

Ny tørrfluepers er notert, og jeg vurderer å bare gå resten av turen opp til hytte for å slappe av. Men forholdene er sjeldent så gode som nå, så jeg må faktisk fiske litt mer.
Mister en fisk etter et alt for raskt tilslag, så klart som vannet er så er det fort gjort å være for rask!

P1140441

Slutter aldri å bli forbauset over hvor lite vann en stor fisk kan klare seg på. I en liten kulp der elven har forgreinet seg står det en stor fisk. Fisken bil ikke ha hverken døgnflue eller vårflue, og jeg har ikke veldig lyst til å sette på den dårlige sikadefluen min heller. Etter litt roting i flueboksen, finner jeg noe som ligner en sikade sånn noenlunde. Da er fisken med en gang interessert, og tar på første ordentlige kastet. Fisken er tung, men har ikke så mange steder å dra i den lille kulpen. Fisken drar nedstrøms, men det er så lite vann at den tjukke fisken bokstavelig talt går på grunne. På under et minutt er den i hoven. Så her kan reglen til Jon Erlend på 1 min per kg fisk ta seg en bolle!

For en fisk!!! Det er helt spinnvilt, også på tørt.

P1140449

4.9kilo på TØRT!

Med adrenalin fra en annen verden i kroppen går jeg siste biten opp til hytta. Tenker som så at hvis det finnes et paradis så må det være her, og at jeg er sykt heldig som har fått oppleve alt dette. Været er fantastisk, og etter en bedre middag på hytta er det klart for et kveldsbad i elva. På hytta er det også to unge gutter som jakter hjort, men de hadde ikke skutt noe.
En komplett dag på alle måter.

25.01

Våkner til stekende varme i 8 tiden, jegerne kommer tomhendt tilbake fra morgenøkten. De så visst en hjort bare 300m bak hytta, så de var rimelig gira likevel.
Starter å fiske i 10 tiden, ikke lett å spotte når sola står lavt og trærne kaster skygger i vannet. Skremte garantert et par fisk som jeg ikke så. Det håper jeg hvertfall, for jeg så forbausende lite fisk oppover.
I og med at det er såpass lite vann i elva, er det heller ikke helt utenkelig at fiskene flytter på seg. Mange slipper seg nok ned til større systemer, eller der elven er større. Håper likevel at jeg skal finne et par store fisk oppstrøms. Ser 2 fisk på 4 km, så det er ikke akkurat tett med fisk. Den ene stod under et tre, og den andre skremte jeg.
Finner en fisk som vaker aktivt enda lenger oppstrøms, det ser ut som det er en slags sverming av stankelbein, for de er overalt. Fisken vaker som besatt i forholdsvis raskt vann, et kast senere tar en spinnvill ørret flua- Utrolig fart i noen av fiskene her.
Til å være 2.9 kilo har den det minste hodet jeg har sett!

P1140461
Bestemmer meg etter hvert å snu, ettersom det bare er stryk på stryk oppover. Skal sjekke ut et par av de jeg mistet dagen før

P1140465

Sluttet å gå, når elva så slik ut

P1140466

Noen tar heli ut, andre må gå…

I samme kulp som jeg fikk 4.2kgsen i går, står det nå en mindre fisk og vaker. Vårflua gjør kort prosess!

P1140471

Det er uutholdelig varmt, og klærne er helt gjennomvåte av svette. Det blir kveldsbad i dag også!

26.01

Går den siste lille biten til bilen og kjører mot sivilisasjonen. Tenkte jeg skulle teste ut en elv noen timers tid, men ellers har jeg ikke helt de store fiskeplanene. Etter helgens fiske er jeg rimelig fornøyd på fiskefronten!

Veien der jeg skal fiske er stengt, de skal lose 80 villhester ned fra fjellet. Og da vil du ikke ha bilen din på veien var de eksakte ordene fra mannen i DOC uniform. Fisket derfor elva fra der veien var stengt og oppover. Hadde ikke vært her før, så ikke sikkert det er et dårlig valg likevel

P1140481

Strøkent (- høyspenten)

P1140485

Min minste NZ fisk. Søt!

P1140476

Vannet er utrolig varmt, nesten som å vasse rundt i et svømmebasseng! Ser utrolig lite fisk, og de jeg ser er knøttsmå. Tror det tilslutt blir et dusin fisk på tørrflua, men vi snakker halvkilosfisk og et par kilosfisk. Moro det også da!

 

 

Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *